Beeldbouwer

nederlands english deutsch français русский

‘Meer beeldbouwer dan beeldhouwer’

Jolanda Riedijk houdt zich al jarenlang bezig met beeldhouwen en boetseren. Zij is gefascineerd door de vrijheid die klei en was haar geven en voelt zich daardoor meer beeldbouwer dan beeldhouwer. De beelden die ontstaan uit de klei of was worden daarna in brons afgegoten volgens de cire perdue methode.

Haar werken zijn reflecties van verhalen, vaak mythische, maar ook verhalen van mensen om haar heen, gedichten en artikelen. Een eigen kijk op gebeurtenissen geven haar beelden altijd weer een echt eigen karakter.

Wel is zij altijd geïnspireerd geweest door de langgerekte lijven van de oude Spaanse meester El Greco, maar ook de beelden van de kathedraal van Chartres en de latere modernen waaronder Dali en Giacometti.

De meeste beelden tonen emotie of beweging, zodat het harde materiaal toch kwetsbaar wordt.

Haar langgerekte figuren benadrukken die kwetsbaarheid, ze lijken te zweven. De figuren beantwoorden niet aan een schoonheidsideaal, dat is niet het uitgangspunt.

Het is de mens met zijn gevoelens en de dramatiek van het leven zelf. Het gaat niet om de perfectie, niet in weergave noch in de afwerking. “Het ‘af’ maken zou dan werkelijk afmaken worden, dat is dodelijk.”

Voor haar is belangrijker hoe een ieder, in alle vrijheid, via “het beeld” verwondering, emotie of schoonheid ervaart.Copyright